– Curiositats d’Andorra –

Andorra és un bon lloc per invertir, però també ho és per residir-hi. Si us esteu plantejant canviar la vostra vida i viure o treballar en aquest petit país, a continuació, us mostrem una petita guia de dades i curiositats d’Andorra perquè les pugueu comparar amb el vostre país d’origen.

Segurament moltes d’aquestes curiositats no les coneixies.

Curiosidades de Andorra

Situació

Andorra és un país que està situat al sud d’Europa i es troba al bell mig dels Pirineus entre Espanya i França. La seva superfície és de 468 m² i té una mica més de 77.500 habitants.

Parròquies

El país s’estructura a través de set parròquies:

  • Sant Julià de Lòria, a 908 metres d’altitud, situat al sud del país, és l’entrada des d’Espanya.
  • Canillo, a 1526 m d’altitud, és considerat el cim d’Andorra i és la parròquia més gran d’Andorra amb una extensió de 120 km2.
  • Encamp, a 1238 m d’altitud, és la parròquia que fronterera amb França.
  • Ordino, a 1298 m d’altitud, situada al nord de la Massana i amb una superfície de 85km2, és la parròquia més bucòlica d’Andorra gràcies al seu entorn natural i als carrers pintorescos de la zona urbana.
  • La Massana, a 1230 m d’altitud, hi trobem el pic més alt d’Andorra, el Comapedrosa a 2.943 m d’altitud.
  • Andorra la Vella, 1013 m d’altitud, és la capital del país i on hi ha la major part d’edificis governamentals, seus bancàries i una gran oferta comercial.
  • Escaldes-Engordany, a 1050 m d’altitud, aquesta parròquia és coneguda per les aigües termals i l’oferta en salut i benestar.

Accés

Andorra no disposa d’aeroport propi, per tant, el seu accés principal és per carretera. El país només té dues entrades: una des d’Espanya a la zona sud per Sant Julià de Lòria i l’altra des de França pel Pas de la Casa. Habitualment la majoria de visitants o residents del país accedeixen a través de vehicle particular, encara que també s’hi pot accedir a través d’autobús.

Moneda oficial

Tot i que Andorra no forma part de la Unió europea, la moneda oficial és l’euro.

Idioma oficial

L’idioma oficial d’Andorra és el català, però és un país molt cosmopolita que engloba més de 100 nacionalitats diferents. A la pràctica, l’idioma més utilitzat és el castellà, però també es parla en francès, anglès i portuguès.

Exèrcit

El país té 700 anys d’història i mai no ha tingut exèrcit, ni ministeri de defensa, ni una guerra al seu territori. És un país històricament neutral i acollidor on conviuen més de 100 nacionalitats diferents.

Salari

El salari mínim i mig d’Andorra ha anat en creixement els darrers anys.
El 2022, el salari mínim és de 1.157€ al mes i el mitjà de 2.161€ al mes.

IGI

L’Impost General Indirecte, que afecta els productes de consum, està situat al 4,5% (tipus general), aquesta dada és molt inferior a la majoria de països de la unió europea.

Criminalitat

És considerat un dels països més segurs del món, ja que té una de les taxes de criminalitat més baixes del planeta.

Esperança de vida

Andorra es caracteritza per ser el cinquè país amb més esperança de vida, amb una mitjana de 83,4 anys. 86 anys en dones i 80,7 anys en homes.

Turisme

Cada any Andorra rep 8 milions de turistes que són atrets per les compres, els espectacles, l’oferta de salut i benestar i els esports de muntanya.

Extensió

Només el 10% de l’extensió del país és urbana. La resta és pura naturalesa. A més, Andorra disposa de 300 km de pistes d’esquí que són considerades les millors d’Europa i acullen esdeveniments com la copa del món d’esquí alpí i muntanya o mundials de BTT a l’estiu.

Jubilació

L’edat real per a la jubilació a Andorra és de 65 anys, tot i que es pot sol·licitar la jubilació anticipada als 61 anys.

Sanitat

El sistema sanitari d’Andorra també és considerat com un dels millors en l’àmbit mundial, ja que es basa principalment en tres pilars: Sistema de copagament, solidaritat i llibertat.

Nacionalitat Andorrana

Un resident estranger només pot optar a la nacionalitat Andorrana si ha estat al país durant 25 anys. En la majoria dels casos, els residents opten per aplicar a la residència activa o passiva en funció de les necessitats.

Educació

Existen tres sistemas educativos distintos en El Principado: El Andorrano, el Español y el Francés.

Internet

El 100% del territori té fibra òptica; per tant, és possible connectar-se des de qualsevol lloc del país. El seu únic operador és Andorra Telecom.

Telèfon

Andorra no disposa de roaming, així que si viatges a Andorra, no tens un mòbil amb targeta andorrana i utilitzes les dades o fas trucades mentre et trobes a Andorra, poden sorgir-te algunes despeses extres.

Hidrocarburs

El preu dels hidrocarburs sol ser inferior a altres països, així que la majoria de visitants que accedeixen al país amb el vehicle propi, no dubten a omplir el dipòsit el dia de la seva marxa. Pots consultar el preu actual del carburant d’Andorra aquí.